Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych. Finansujemy również koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.
Wieczór 18 grudnia był wyjątkowy... Tego dnia odbyła się tradycyjna szkolna Wigilia. Szkolna Wigilia jest od wielu lat ważnym elementem budowania relacji i dobrego klimatu w szkole, a także kultywowania tradycji Świąt Bożego Narodzenia. W pięknie udekorowanej jadalni internatu przy wigilijnym stole usiedli obok siebie zaproszeni goście Pan Wicestarosta Andrzej Guzik i Pani Dyrektor Renata Piękoś, rodzice, nauczyciele, a przede wszystkim uczniowie mieszkający w szkolnym internacie. |
W niedzielę 15 grudnia w Sali kina Wczasowicz w Iwoniczu Zdroju odbył się XIII Kiermasz Świąteczny „W Oczekiwaniu na Boże Narodzenie”. Jest to coroczna impreza, na której lokalni wystawcy mogą zaprezentować swoje wyroby. Wśród licznych prezentacji nie zabrakło także stoiska naszej szkoły. Przygotowane z tej okazji słodkości cieszyły się dużym zainteresowaniem. |
W dniach 12-13 grudnia 2019 roku uczestniczyłyśmy w kursie: "Príprava slovenských regionálnych jedál" (tł. "Sporządzanie słowackich regionalnych potraw"). Pod czujnym okiem instruktorów (majstrov) sporządzałyśmy wyśmienitą "maczankę" i "pagacze" (mačanka a pagáče) - tradycyjne słowackie potrawy. |
12-13 grudnia 2019 roku odbył się kurs obsługi instalacji LPG pojazdów samochodowych. Był to kolejny kurs z zakresu mechaniki, realizowany w ramach programu współpracy Interreg Polska-Słowacja. |
Lekcją historii o lokalnych patriotach zakończyliśmy w dniu 22 listopada akcję „Szkoła pamięta”. W bibliotece szkolnej gościliśmy Pana Rajmunda Boczara, prezesa Iwonickiego Stowarzyszenia „Ocalić od zapomnienia” i jego zastępcę, Pana Marka Bliżyckiego, który uczestnikom spotkania, uczniom klasy I LO i II TŻiUG, przybliżył sylwetki iwoniczan, którzy przez trud pracy i działalność na rzecz zachowania polskości, rozwoju kulturalnego i gospodarczego służyli lokalnej społeczności. Wielu młodych, walcząc z bronią w ręku, poświęciło dla ojczyzny swoje życie. Bardzo interesująca prezentacja multimedialna pod hasłem „Historia Niepodległości grobami pisana” autorstwa Pana Marka Bliżyckiego stanowiła uzupełnienie wykładu.
Wolontariuszki ze Szkolnego Koła Wolontariatu na grobach patriotów, którzy spoczywają na cmentarzu w Iwoniczu, zapaliły znicze pamięci.
Iwonickie stowarzyszenie "Ocalić od zapomnienia"
W dniach 9 - 13 grudnia 2019 r., odbył się kurs języka słowackiego dla nauczycieli - poziom podstawowy. Został on zrealizowany w ramach programu Interreg Polska - Słowacja. Udział w szkoleniu więzło piętnastu nauczycieli Zespołu Szkół w Iwoniczu. Kurs obejmował podstawowe wyrażenia i zwroty w języku słowackim, słownictwo z branży gastronomicznej oraz mechanicznej.
|
Awansem piłkarzy ręcznych do półfinału wojewódzkiego zakończyła się Rejonowa Licealiada w piłce ręcznej chłopców. W zawodach, które odbyły się 3 grudnia w Krośnie startowały najlepsze szkoły z powiatów: Krosno – grodzkiego (ZSAB Krosno), jasielskiego (ST Jasło), strzyżowskiego (ZST Strzyżów) oraz krośnieńskiego (ZS Iwonicz). Nasi reprezentanci zanotowali dwa zwycięstwa i jedną porażkę co pozwoliło na zajęcie drugiego miejsca premiowanego udziałem w półfinale wojewódzkim. |
Realizowany od 2017 roku projekt „Mobilise YOUrself - studying and working in the EU” powoli zbliża się ku końcowi. Listopadowy wyjazd dwóch uczennic, Weroniki I Moniki, na Cypr był przedostatnim spotkaniem przedstawicielek naszej szkoły z rówieśnikami z Niemiec, Włoch, Łotwy, Grecji i Cypru. Przy pięknej i słonecznej pogodzie międzynarodowa grupa Erasmus+ spędziła tydzień w stolicy Cypru - Nikozji. Głównym tematem spotkania była analiza porównawcza systemów edukacji oraz prezentacja możliwości kształcenia wyższego dla obcokrajowców w krajach zaangażowanych w projekt. |
Dzień 21 listopada 2019 roku ogłoszony został w naszej szkole Dniem Życzliwości, który miał mobilizować całą społeczność do celebrowania wartości, jakimi są: życzliwość, przyjazny uśmiech, serdeczne pozdrowienie, każdy najmniejszy nawet gest dobroci. Przed wejściem do szkoły z koszykiem słodkich niespodzianek „na dobry dzień” na nauczycieli, uczniów i pracowników szkoły czekały szkolne wolontariuszki. Wręczany „pakiet życzliwości” – cukierek z sentencją miał wprawiać w dobry nastrój, wyzwalać przyjazne nastawienie do siebie nawzajem, wzbudzić pozytywne emocje, przekonać każdego z nas, że jednak warto „być człowiekiem”. Przesłanie akcji jest proste - bądźmy życzliwi codziennie a nie tylko od święta. Bądźmy dla siebie dobrzy i mili, razem zmieniajmy koloryt naszej codzienności! Pamiętajmy - dobro zawsze powraca… Akcja była koordynowana przez szkolnego pedagoga i wychowawców internatu |
"Idzie Mikołaj, W środę 6 grudnia do naszej szkoły i internatu zawitał święty Gość z nieba. Przyniósł wiele radości i moc słodyczy. Odwiedził uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły przypominając, że warto o sobie pamiętać, dzielić się uśmiechem i dobrym słowem. |
27 listopada grupa młodzieży z naszej szkoły, członkowie Klubu Historycznego wraz z p. Agnieszką Gościńską uczestniczyli w wykładzie pt. „Zbrodnie ukraińskich nacjonalistów na terenie II RP w latach 1939–1947”. Tematem spotkania było zaprezentowanie narodzin ukraińskiego nacjonalizmu, biogramów czołowych działaczu OUN i UPA oraz przykładów ludobójstwa na Wołyniu i Małopolsce Wschodniej. Wykład wygłosił Artur Brożyniak z IPN w Rzeszowie. |
W dniach 26 - 27 listopada 2019 r., odbyła się wycieczka zawodowo - edukacyjna w ramach współpracy Interreg Polska - Słowacja. Udział w niej wzięli uczniowie Zespołu Szkół w Iwoniczu wraz z opiekunami oraz partnerzy ze Spojenej skoly z Sabinova na Słowacji.
|
|
W dniach 12-15.11.2019 r. w naszej szkole został zorganizowany kolejny kurs w ramach programu współpracy transgranicznej Interreg. W szkoleniu wzięli udział uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami oraz uczniowie z partnerskiej szkoły z Sabinova na Słowacji. Celem kursu było zapoznanie uczniów z charakterystyką dań kuchni staropolskiej. Uczniowie przy pomocy instruktora z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej pana Jacka Świerka przygotowali tradycyjne potrawy kuchni polskiej. Gościom z Sabinova bardzo smakowały nasze regionalne dania, dzięki udziałowi w kursie mieli możliwość nauczyć się je sporządzać i zapewniali że przepisy te będą odtwarzać w swoich domach przyrządzając posiłki dla swoich rodzin.
|
|
W dniach 12-13 listopada 2019 r. na Słowacji odbyło się szkolenie z zakresu obsługi urządzenia do badania emisji spalin pojazdów silnikowych. W kursie udział więzło sześciu uczniów z naszej szkoły oraz dwóch ze szkoły słowackiej, dodatkowo w kursie uczestniczyli dwaj nauczyciele Zespołu Szkół w Iwoniczu. Kurs odbył się u partnera programu Interreg Polska-Słowacja w Spojenej skole Sabinov. Uczniowie nabyli umiejętności obsługi analizatora spalin typu BA 250 – BOSCH oraz poznali zasady przeprowadzania badań technicznych na słowackich stacjach kontroli pojazdów. Po południu uczestnicy szkolenia, zwiedzili zabytki oraz poznali ciekawą historię miasta Sabinov.
|
„Ten, kto nie szanuje i nie ceni swej przeszłości nie jest godzien szacunku teraźniejszości ani prawa do przyszłości.” - Józef Piłsudski |
Następnie zebrani wysłuchali montażu słowno-muzycznego, który przygotowali uczniowie klas drugich. Przybliżyli w nim historię Legionów i przywołali sylwetki ojców niepodległości.
Do końca listopada na szkolnym korytarzu uczniowie będą mogli oglądać wystawę „Duch polskiego żołnierza czyli o odwadze żołnierza legionowego”.
28 października 2019r. w ramach w ramach ogólnopolskiej akcji ,,Szkoła pamięta'' w świetlicy internatu odbyło się spotkanie z Panem Ryszardem Sługockim urodzonym w 1928 roku pisarzem, podróżnikiem, dyplomatą i żołnierzem Armii Krajowej, partyzantem związanym z Rzeczpospolitą Iwonicką. W lekcji historii z udziałem świadka ważnych wydarzeń Iwonicza i okolic wziął udział Pan Janusz B. Roszkowski, pisarz, poeta, tłumacz literatury szwedzkiej, właściciel Iwonickiego Wydawnictwa Mons Admirabilis, Pan Przemysław Sługocki, lekarz z Warszawy, krewny Pana Ryszarda, Pan Leszek Zajdel, dyrektor naszej szkoły, Pani Joanna Zawistowska, kierownik internatu, nauczyciele i młodzież. |
|
W dniach 23.10 - 24.10.2019 r. w ramach programu Interreg uczniowie naszej szkoły z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz goście z partnerskiej szkoły z Sabinova wzięli udział w szkoleniu z enoturystyki. Uczniowie mieli możliwość zapoznać się z techniką uprawy winorośli. Uczestnicy szkolenia zapoznali się szeroką paletą win produkowanych w Polsce a szczególnie na Podkarpaciu. Nauczyli się doboru win do dań i przekąsek. |
24 października w piękny słoneczny poranek klasa I TŻ/TI pod opieką wychowawczyni Katarzyny Marosz-Majewskiej i p.Krzysztofa Jakubowicza wyruszyła do Zwierzynia w poszukiwaniu ukrytego skarbu. W umówionym miejscu spotkaliśmy się z instruktorem, który zaprezentował nam zasady gry oraz omówił sprzęt niezbędny do ukończenia zadania. Każda z drużyn otrzymała własny zestaw sprzętu: mapy, wykrywacz metalu, GPS z zaprogramowanymi waypointami. Celem gry było jak najszybsze odnalezienie skarbu. Skarb ukryty był na końcu trasy jaką mieliśmy do przebycia, jednak aby go otworzyć musieliśmy znaleźć 3 cyfry kodu do kłódki zamykanej na szyfr. |
Klaudia Lenart (kl. I TŻ i UG) zdobyła wyróżnienie w XIII Powiatowym Konkursie Polskiej Pieśni Patriotycznej, który odbył się 30 października w Rymanowie. Jego organizatorem było Starostwo Powiatowe w Krośnie. Uczestnicy konkursowych zmagań wykonywali po jednej pieśni patriotycznej, rywalizując w trzech kategoriach wiekowych. Naszą szkołę reprezentowały także uczennice: Martyna Wierzbicka (kl. I LO) oraz Angelika Jędrzejec (kl. I TŻ i UG). |
|
W dniu 23.10.2019 r. w naszej szkole w ramach realizacji programu Interreg pan Jacek Świerk z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej przeprowadził warsztaty z przygotowywania przetworów owocowych i warzywnych. Uczniowie naszej szkoły z technikum żywienia i usług gastronomicznych jak i goście z partnerskiej szkoły z Sabinova na Słowacji przygotowywali soki owocowo-warzywne, sałatki które można w słoikach po zapasteryzowaniu przechowywać całą zimę i kiszone pomidory zielone. Zostali zapoznali z walorami zdrowotnymi produktów kiszonych i bogaci w nowe umiejętności potwierdzili że chętnie będą przygotowywać własne konfitury i przetwory warzywne. |