|
W dniu 3 lutego 2014r. zakończył się kurs „Żywienie w agroturystyce z wykorzystaniem produktów regionalnych i ekologicznych”, realizowany w ramach projektu „ Podkarpacie stawia na zawodowców”. Wzięło w nim w udział piętnastu uczniów z klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych.
|
Głównym celem przeprowadzonego szkolenia było zdobycie przez uczniów wiedzy dotyczącej tradycji i kuchni regionalnej Podkarpacia, nabycie umiejętności praktycznych z zakresu wykonywania produktów tradycyjnych oraz wykorzystanie zdobytych umiejętności do podniesienia atrakcyjności oferty gospodarstw agroturystycznych.
Uczestnicy kursu brali udział w różnorodnych wykładach i warsztatach przeprowadzonych w pracowniach szkolnych i odwiedzonych gospodarstwach agroturystycznych.
W gospodarstwie ekologicznym FIGA Waldemara Maziejuka w Mszanie kursanci mieli możliwość zapoznania się z wyrobem serów kozich wpisanych na listę produktów tradycyjnych Podkarpacia oraz wykorzystaniem ich do sporządzania potraw i posiłków.
W trakcie warsztatów agroturystycznych w gospodarstwie Barbary i Marka Marciszów w Odrzykoniu uczniowie dowiedzieli się jak stworzyć atrakcyjną ofertę turystyczną i prowadzić gospodarstwo agroturystyczne. Gospodarz zaprosił także na wycieczkę po okolicy, ubarwioną legendami i opowieściami o historii regionu, a po wędrówce Gospodyni poczęstowała tradycyjnym obiadem.
Warsztaty kuchni polskiej i regionalnej połączone z wykładem i pokazem kulinarnym, prowadzonym przez mistrza kuchni Zbigniewa Kurleto, pozwoliły młodzieży nauczyć się pod okiem specjalisty przygotowywania, dekorowania i prezentowania potraw kuchni polskiej.
W pracowniach szkolnych pod kierunkiem nauczycieli zawodu uczestnicy szkolenia prowadzili wypiek chleba oraz uczyli się sporządzania i atrakcyjnego podawania potraw regionalnych Podkarpacia. Kurs zakończył się egzaminem, składającym się z testu i części praktycznej, w formie konkursu na najlepiej sporządzoną i zaprezentowaną potrawę regionalną.
Uczniowie przygotowali między innymi: hreczanyki z sosem czosnkowym, polędwiczki w sosie śliwkowym, bułeczki orkiszowe, zestaw pierogów z kapustą oraz grochem, ślimaczki i rogaliki z ciasta drożdżowego.
Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali certyfikaty i zaświadczenia potwierdzające podniesienie kwalifikacji, co niewątpliwie wzmocni ich pozycję na rynku pracy.