Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
  W ramach realizowanego w naszej szkole projektu Interreg Polska-Słowacja uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz grupa młodzieży ze Słowacji uczestniczyli w wyjeździe edukacyjnym. Na szlaku kuchni podkarpackiej zaznaczyliśmy dwa bardzo ważne punkty jakimi są: Skansen Budownictwa Ludowego w Sanoku oraz restauracja Karpackie Jadło na sanockim rynku. W czasie lekcji prowadzonej w obiektach znajdujących się przy Galicyjskim Rynku uczniowie poznali czym zajmowali się mieszkańcy galicyjskich miasteczek, jakich narzędzi i sprzętów używali, jakie prace wykonywali, jakim rzemiosłem się trudnili.

Przewodnicy przedstawili kalendarz prac rolniczych i opowiedzieli o cykliczności prac w polu i zagrodzie wiejskiej. Zajęcia były prowadzone na terenie Parku Etnograficznego. Młodzież dowiedziała się jak działa piec chlebowy, do czego służy dzieża i w jaki sposób powstawał chleb. Lekcja odbywa się w chałupie z Węglówki. Przewodnik opowiedział o tradycjach kulinarnych kuchni podkarpackiej i o charakterystycznych daniach których smak uczniowie poznali goszcząc w restauracji Karpackie Jadło. W czasie obiadu degustacyjnego spróbowali jak smakują: fuczki, hreczanyki, stolniki, fasola po żydowsku i pierogi z mąki razowej ruskie i z mięsem.

received_1000096347536911.jpeg received_1050985302194990.jpeg received_1465929593840166.jpeg

received_3248286662106694.jpeg received_336518765316877.jpeg received_413152074043781.jpeg

received_539056194631944.jpeg received_5414071078638064.jpeg received_541664027601386.jpeg

received_559083402313062.jpeg received_574434531062989.jpeg received_577747780362340.jpeg

received_737256610797056.jpeg received_777299073629969.jpeg received_969293463741891.jpeg