Technik żywienia i usług gastronomicznych to atrakcyjny zawód na rynku pracy, stworzony dla osób zainteresowanych sztuką kulinarną, dbających o zdrowe i racjonalne odżywianie oraz dla osób przedsiębiorczych.
Innowacja: enoturystyka – nowa dyscyplina będąca częścią turystyki kulinarnej; obejmuje treści dotyczące uprawy winorośli, produkcji win oraz zasad podawania i wykorzystania win w żywieniu człowieka.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- kwalifikacja 1: HGT 02. Przygotowanie i wydawanie dań
- kwalifikacja 2: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Sylwetka absolwenta:
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- oceniania jakości żywienia oraz jej przechowywania,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych,
- uzyskania dodatkowych uprawnień, tj. kelnerskich, barmańskich, baristycznych, carvingu itp..
Możliwości zatrudnienia:
- w zakładach i placówkach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie, sanatoria, hotele, domy opieki społecznej itp.),
- w instytucjach zajmujących się obrotem żywności,
- w organizacjach i instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
- dwie pracownie gastronomiczne, bardzo dobrze wyposażone w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, w których odbywają się zajęcia praktyczne ze sporządzania potraw i napojów,
- pracownia do prowadzenia zajęć z zakresu usług,
- bar,
- klasopracownie do prowadzenia lekcji teoretycznych,
- dwie pracownie języków obcych.