|
W ramach realizacji Projektu „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół w Iwoniczu”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej uczniowie klas I, II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w kursach podnoszących ich kwalifikacje w zawodzie. Od 14 maja do 27 maja 2019r. w pracowniach szkolnych pod okiem fachowców młodzież zdobywała nowe umiejętności na kursach: baristycznym, kelnerskim i carvingu. W kursie baristycznym uczestniczyło 14 uczniów klasy II i III TŻ i UG. Uczestnicy zdobyli umiejętności obsługi profesjonalnego ekspresu do kawy , różnych sposobów parzenia kawy i wykorzystania naparu do sporządzania napojów kawowych. |
W kursie kelnerskim uczestniczyło 7 uczniów klasy II i III TŻ i UG. Celem kursu było dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kwalifikacji niezbędnych w branży gastronomicznej, zapoznanie z branżą kelnerską, zasadami przygotowanie stanowiska pracy, nakrywanie do stołu, obsługi gości restauracyjnych, organizacji i rozliczania imprez zbiorowych oraz przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia umiejętności kelnerskich, które mogą zapewnić dalszy rozwój na rynku pracy.
W kursie carvingu uczestniczyło 8 uczniów klasy I i II TŻ i UG. Pod okiem prowadzącego uczestnicy kursu uczyli się wyczarowywać ze zwykłych warzyw i owoców bukiety kwiatów i inne fantazyjne formy służące jako dekoracja stołów i potraw. Uczestnicy kursów otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności.
Dzięki kursom młodzież nabyła nowe umiejętności praktyczne, które umożliwią im w przyszłości podjąć pracę w tych zawodach.