|
W ramach realizacji projektu „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół w Iwoniczu”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej uczniowie klas II, III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w kursach podnoszących ich kwalifikacje w zawodzie. Od 12 marca do 22 marca 2018 r w pracowniach szkolnych pod okiem fachowców młodzież zdobywała nowe umiejętności na kursach: barmańskim, somelierskim, carvingu i baristycznym. |
W kursie barmańskim uczestniczyło 10 uczennic i uczniów klasy III i IV TŻiUG. Celem kursu było dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kwalifikacji niezbędnych w branży barmańskiej, która stanowi uzupełnienie zawodu technika żywienia i usług gastronomicznych. Przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności, które mogą zapewnić dalszy rozwój na rynku pracy a także dostarczenie uczestnikom szkolenia certyfikatów i zaświadczeń ukończenia kursu. Młodzież zapoznała się z kwalifikacjami, obowiązkami i specyfiką pracy barmana a także nabyła umiejętność wykonywania i podawania drinków i cocktaili.
W kursie somelierskim uczestniczyło 7 uczniów klasy III i IV TŻ i UG. Celem kursu było dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kwalifikacji niezbędnych w branży gastronomicznej, zapoznanie z branżą winiarską, przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności, które mogą zapewnić dalszy rozwój na rynku pracy a także dostarczenie uczestnikom szkolenia certyfikatów i zaświadczeń ukończenia kursu.
W kursie carvingu uczestniczyło 7 uczniów klasy III i IV TŻ i UG. Pod okiem prowadzącego uczestnicy kursu uczyli się wyczarowywać ze zwykłych warzyw i owoców bukiety kwiatów i inne fantazyjne formy służące jako dekoracja stołów i potraw. Uczestnicy kursów otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności.
W kursie baristycznym uczestniczyło 7 uczniów klasy III i IV TŻ i UG. Uczestnicy zdobyli umiejętności obsługi profesjonalnego ekspresu do kawy , różnych sposobów parzenia kawy i wykorzystania naparu do sporządzania napojów kawowych. Dzięki kursom młodzież nabyła nowe umiejętności praktyczne, które umożliwią im w przyszłości podjąć pracę w tych zawodach.
Zdjęcia w galerii