|
23 – osobowa grupa uczniów klasy II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką nauczycieli: Marii Harłacz i Krystyny Kubit wzięła udział w Akademickich Dniach Nauki w PWSZ w Krośnie. Uczniowie wysłuchali wykładu na temat: „Sztuczna inteligencja a energetyka”, wygłoszonego przez prof. nadzw. dr hab. inż. Tadeusza Wszołka oraz wykładu prof. nadzw. dr hab. inż. Włodzimierza Wójcika na temat: „Zagrożenia środowiskowe nanotechnologią”. |
Ponadto uczniowie uczestniczyli w zajęciach warsztatowych, mieli możliwość zapoznania się z budową roślin pod mikroskopem. W trakcie zajęć odbyła się II edycja konkursu kulinarnego – Uczniowski MasterChef – „Bomba witaminowa”. Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły. Zespół I składał się z uczniów klasy III TŻiUG: Marlena Jaworska, Natalia Stanisz i Tomasz Jaracz, natomiast zespół II tworzyli uczniowie klasy II TŻiUG: Sylwia Solińska, Justyna Dubiel i Paula Kulisz. Uczniowie z ogromnym zaangażowaniem, dużą inwencją twórczą wykonywali oryginalne i zdrowe przekąski z przygotowanych różnorodnych produktów żywnościowych m.in. owoców i warzyw, serów, wędlin, pieczywa itp. Obie drużyny rywalizowały dzielnie z dziewięcioma zespołami z innych szkół i zdobyły wyróżnienia. Serdecznie im gratulujemy.