|
W dniu 10 marca 2016r. uczniowie klasy II TŻiUG oraz III TŻiUG/TAK pod opieką nauczycieli: M.Harłacz, K.Kubit, A.Korbeckiej i M.Sroki udali się do PWSZ w Krośnie, gdzie uczestniczyli w zajęciach w ramach Akademickich Dni Nauki. Wysłuchali oni wykładów prof.Kondratowicz-Pietruszki na temat: „Od kakaowca do czekolady” oraz prof.Renaty Tobiasz-Salach – „Produkty owsiane dla zdrowia i urody”. |
Następnie uczniowie brali udział w warsztatach dotyczących rozpoznawania zapachów, odkrywania tajemnicy ziarna oraz analizy chromatograficznej wód mineralnych. Ciekawym punktem zajęć był konkurs kulinarny pod hasłem „Studencka bomba witaminowa”.
Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły:
- pierwszy w składzie: Tomasz Jaracz, Marlena Jaworska, Zuzanna Konior
- a drugi w składzie: Michał Ciupak, Patrycja Czura, Kinga Dobrowolska
Zadaniem konkursowym było wykonanie sałatki owocowo-warzywnej z dowolnie wybranych produktów. Najlepsze zespoły zostały nagrodzone, a wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i drobne upominki. Zajęcia te cieszyły się dużym zainteresowaniem uczniów.